Enološka sredstva
FLAVOUR 2000
Saccharomyces cerevisiae
Proizvod
Selekcionirani kvasac za primjenu u enologiji u mikroglanulama sa visokim postotkom aktivnih stanica (minimum 20 milijardi po gramu proizvoda).
Karakteristike
FLAVOUR 2000 je "aromatični" kvasac Saccharomyces cerevisiae selekcioniran zbog svoje metaboličke aktivnosti koja udovoljava intenzivno stvaranje estera i drugih sekundarnih proizvoda za vrijeme fermentacije. U prisustvu odgovrajuće aminokiselinske komponente u moštu stvara beta-fenil-etanol, veoma cijenjenu i traženu cvijetnu aromu. Obično se primjećuje stvaranje amilacetata (esencije banane) u količinama većim od prosijećnih. Aromatični kompleks koji se može postići je nježan i fin, te povoljan za valorizovanje neutralnih proizvoda kod kojih dovodi do izražaja inicijalni doživljaj na mirisu. Osim toga, također se odlikuje dobrom otpornošću na alkohol, sumpordioksid i niske temperature fermentacije.
Primjena
FLAVOUR 2000 se preporučuje u svim slučajevima kada se želi dovesti do većeg izražaja aromatične karakteristike proizvoda. Posebno se preporučuje za proizvodnju bijelih i roze vina.
Osim toga, također je povoljan za proizvodnju aromatičnih crnih vina, mladih crnih vina.
Posebno interesantni rezultati se postižu i kod proizvodnje pjenušavih vina.
Uputstva za upotrebu
Otopiti potrebnu količinu kvasca u deset djelova mlake vode (40°C) koja sadrži 5-10% šećera. Nakon pola sata postepeno dodati jednaku količinu mošta (preporučuje se izbjegavanje naglih smanjenja temperature).
Ostaviti kvasac da se razmnožava: otopina mora uvijek sadržati minimum 5% šećera; također se preporučuje primjena amonijakovih soli (30 g/hL) i tiamina (60 mg/hL).
Pripremljeni (rehidrirani) kvasac se nalazi u fazi aktivne fermentacije, pa se stoga može dodati masi koja treba fermentirati.
Doziranje
10-20 g/hL za fermentaciju mošta od bijelog grožđa;
10-25 g/hL za vinifikaciju crnih vina;
15-30 g/hL u slučaju naknadne fermentacije (refermentacije).
Pakiranje
Proizvod je pakiran vakuumom u višeslojne vrećice od 500 g.
Čuvanje
Čuvati na hladnom i suhom mjestu. Pažljivo zatvoriti pakiranje nakon otvaranja.
Kategorija opasnosti
Proizvod je kategoriziran kao bezopasan.