Enološka sredstva
MONTRACHET
Saccharomyces cerevisiae
Proizvod
Selekcionirani kvasac za primjenu u enologiji u mikroglanulama sa visokim postotkom aktivnih stanica (minimum 20 milijardi po gramu proizvoda).
Karakteristike
MONTRACHET je soj Saccharomyces cerevisiae selekcioniran zbog karakteristika otpornosti na nepovoljne uvijete. Posebno se odlikuje velikom energijom fermentacije i odličnom otpornošću na sumpordioksid.
MONTRACHET ne mijenja aromatske karakteristike tretiranog mošta.
Primjena
MONTRACHET je posebno primjeren za fermentaciju mošta od crnog grožđa u uvijetima bez kontrole temperatura fermentacije. U ovakvim uvijetima izvjesno je postizanje boljih rezultata sa selekcioniranim kvascem s obzirom da je vrijeme fermentacije kraće i da stoga, ne pogoduje razmnožavanju vlastite mikroflore.
Također se efikasno može koristiti u proizvodnji bijelih i roze vina.
Uputstva za upotrebu
Otopiti potrebnu količinu kvasca u deset djelova mlake vode (40°C) koja sadrži 5-10% šećera. Nakon pola sata postepeno dodati jednaku količinu mošta (preporučuje se izbjegavanje naglih smanjenja temperature).
Ostaviti kvasac da se razmnožava: otopina mora uvijek sadržati minimum 5% šećera; također se preporučuje primjena amonijakovih soli (30 g/hL) i tiamina (60 mg/hL).
Pripremljeni (rehidrirani) kvasac se nalazi u fazi aktivne fermentacije, pa se stoga može dodati masi koja treba fermentirati.
Doziranje
10-20 g/hL za fermentaciju mošta od bijelog grožđa;
10-25 g/hL za vinifikaciju crnih vina;
30-50 g/hL u slučaju zastoja fermentacije;
15-30 g/h u slučaju ponovne fermentacije (refermentacije).
Pakiranje
Proizvod je pakiran vakuumom u višeslojne vrećice od 500 g.
Čuvanje
Čuvati na hladnom i suhom mjestu. Pažljivo zatvoriti pakiranje nakon otvaranja.
Kategorija opasnosti
Proizvod je kategoriziran kao bezopasan.