Enološka sredstva
PREMIUM BLANC 12 V
Selekcionirani kvasac za vinifikaciju aromatičnog grožđa
Proizvod
Soj Saccharomyces cerevisiae francuske selekcije sa visokim sadržajem aktivnih stanica
(minimum 20 milijardi po gramu proizvoda) namijenjen proizvodnji aromatičnih vina (Muškat, Muller-Thurgau, Traminac, Rizling, Sauvignon i Prosecco).
Karakteristike
PREMIUM BLANC 12 V zbog ograničenog vremena latentnosti, brze i potpune fermentacione energije, zajedno sa fenotipom KILLER može za kratko vreme da garantuje preovladavanje nad postojećom - autohotonom mikroflorom.
Ne stvara aromatične materije zbog čega ne menja aromatična svojstva vina.
Fermantacija se može voditi u širokom rasponu temperatura (10-35°C), iako se maksimalni izražaj sortnih osobina postiže pri temperaturama od 18-20°C.
PREMIUM BLANC 12 V je kvasac koji se odlikuje dobrom otpornošću prema alkoholu i sumpordioksidu, te ne stvara pjenu u toku fermentacije.
Primjena
Upotreba PREMIUM BLANC 12 V se posebno preporučuje u slučajevima kada se želi postići veća izraženost sortnih osobina putem valorizacije terpenske (linalol, nerol i geraniol, ...) i
nor-izoprenolne komponente zahvaljujući stvaranju enzima glikozidaze.
Voćne arome su ostvarene kod vina dobijenih od mošta bogatih aminokiselinskim komponentama. Upotreba FERMENTIL S predstavlja faktor povećanja prisustva organskog dušika, također u aminokiselinskom obliku.
Uputstva za upotrebu
Otopiti potrebnu količinu kvasca u deset djelova mlake vode (40°C) koja sadrži 5-10% šećera. Nakon pola sata postepeno dodati jednaku količinu mošta (preporučuje se izbjegavanje naglih smanjenja temperature).
Ostaviti kvasac da se razmnožava: otopina mora uvijek sadržati minimum 5% šećera; također se preporučuje primjena amonijakovih soli (30 g/hL) i tiamina (60 mg/hL).
Pripremljeni (rehidrirani) kvasac se nalazi u fazi aktivne fermentacije, pa se stoga može dodati masi koja treba fermentirati.
Doziranje
10-20 g/hL za fermentaciju mošta od bijelog grožđa.
Pakiranje
Proizvod je pakiran vakuumom u višeslojne vrećice od 500 g.
Čuvanje
Čuvati na hladnom i suhom mjestu. Pažljivo zatvoriti pakiranje nakon otvaranja.
Kategorija opasnosti
Proizvod je kategoriziran kao bezopasan.